1. Bebek veya küçük çocuk gözlük takmaz. (Yanlış)
Bebek veya çocuk yaştaki göz bozukluklarında, görmenin gelişebilmesi ve kalıcı tembellik oluşmaması için mutlaka gözlük takılması gerekir.
2. Gözlük veya lens takmak gözlük numarasının ilerlemesini engeller. (Yanlış)
Bilinenin aksine gözlük takmak ya da takmamak gözlük numarasını ilerlemesini etkilemez. Gözlük aracının amacı görme düzeyini artırmaktır.
3. Katarakt sadece yaşlılarda olur. (Yanlış)
Katarakt en sık yaşlılarda görülmekle birlikte; Bebeklerde, çocuklarda ve gençlerde de çeşitli bir çok sebepten görülebilen bir hastalıktır.
4. Göz tembelliği lazer ameliyatıyla düzelir. (Yanlış)
Göz tembelliği ameliyatla düzeltilemez. 7 yaşından önce gözlük kullanımı ve iyi gören gözün kapatılmasıyla düzeltilebilir. Lazer ameliyatının da göz tembelliğini tedavi edici özelliği yoktur ve sadece gözlük numaralarının azaltılması amacıyla yapılır. Ameliyat sonrası görme düzeyi kişinin gözlükle görebildiği kadar olacaktır.
5. Lazer ameliyatı ile ömür boyu göz bozukluğundan kurtulabiliriz. (Yanlış)
Optisyenlerin müesseselerinde sıkça karşılaştığı durumlarla sabit olmak üzere, ortalama beş yıl içerisinde 1-1,5 numara geri gelebilir.
6. Kaliteli cam kısa sürede çizilmez. (Yanlış)
Kaliteli camlar çizilmeye karşı çok daha dirençli olmaları ile birlikte, her cam gibi maruz kaldığı duruma göre çizilme gösterebilir.
7. Uzun süre bilgisayar kullanmak gözü bozar. (Yanlış)
Gün içerisinde uzun süreli bilgisayar kullanmak; göz kuruluğu, göz yorgunluğu, baş ağrısı gibi yan etkilere sebep olur fakat gözleri bozduğuna dair henüz bir kanıt bulunamamıştır.
Bir önceki maddede bahsedilen durum, doğum ile ilkokul çağının sonuna doğru olan zaman aralığındaki çocuklar için geçerli değildir.
8. Ara sıra gözlerim ağrıyor, dinlendirici gözlük kullansam geçer herhalde (Yanlış)
Dinlendirici gözlük yoktur. Halk dilinde düşük numaralı gözlükler “dinlendirici gözlük” şeklinde tabir edilmektedir. Bu gözlükler numaralıdır ve ihtiyacı olana verilir, kırma kusuru bulunanlar mutlaka kendi gözüne uygun numaralı gözlük kullanmalıdır.
9. Bebeklerdeki şaşılığı tedaviye gerek yoktur zamanla kendiliğinden geçer. (Yanlış)
Bebeklerdeki şaşılıklar çok ciddi olup, türüne göre hemen tedavisi gerekir. Tedavi gözlük veya ameliyat şeklinde olabilir. Çeşitli şaşılıklar tedavi edilmediği takdirde ileri dönük kalıcı görme kayıpları gelişebilir.
10. Bebeklerde katarakt ve göz tansiyonu olmaz. (Yanlış)
Katarakt ve göz Tansiyonu bebeklerde de olabilir ve tedavi edilmezse kalıcı körlüğe varabilen çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu durumdan korunmak için özellikle çocuklarda göz muayenesi çok önemlidir.
11. İki gözümüz aynı miktarda görür. (Yanlış)
Her zaman bir gözümüz diğerinden daha iyi görür. Öküler dominant denilen bu olay bir elimizi daha iyi kullanıyor olmak gibidir.
12. Kişi uzak ve yakın net görüyorsa gözü sağlam demektir. (Yanlış)
Düşük hipermetrop veya astigmat göz kusurları, net görüş sanrısıyla birlikte baş ağrısına ve göz yorgunluğuna sebep olmaktadır.
13. Göz tansiyonu gözde var olsa ağrı ile kendini belli eder. (Yanlış)
Göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır; belirti vermez. Bu nedenle özellikle ailesinden Glokom olan kişiler olmak üzere düzenli göz muayenesi olunması çok önemlidir.
14. Göz kapağı düşüklüğü sadece estetik sorundur. (Yanlış)
Göz kapağı, göz yüzeyi ve görme fonksiyonu açısından hayati öneme sahiptir. Bu nedenle göz kapağı düşüklüğü gibi tüm göz kapağı hastalıkları da sadece kozmetik değil sağlık açısından da önemli sorunlardır.
15. Arpacığa sarımsak sürmek çok iyi gelir. (Yanlış)
Arpacığa sarımsak sürmenin veya anne sütü damlatmanın faydalı olduğunu söylemek mümkün değil. Sıcak pansumana ve çok geç kalmadan hekime başvurup ilaç tedavisine başlanılmalı. Geç kaldığında çoğu zaman ilaçlar fayda etmemekle birlikte durum ameliyata kadar ilerleyebilmektedir.
16. Mavi renkli gözlerde numara bozukluğu daha sık olur. (Yanlış)
Bilinenin aksine göz renginin göz bozukluğuna hiçbir etkisi yoktur. Yalnız açık renk göz ışığına ve dış etkenlere karşı daha hassastır.