Optisyenlere Kamuda İstihdam Mı Geliyor?
25 Nisan 2022 Pazartesi
Optisyenlere Kamuda İstihdam Mı Geliyor?

Sakarya Üniversitesi Göz ve Görme Sağlığı Topluluğu Başkanı Optisyen Adayı Furkan ÖZALTOLMAZ; Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA ‘ya optisyenlerin kamuda istihdamı konusunda sıkıntılarını dile getirdi.

Biz optisyen ve optisyen adaylarının sağlık camiasında sesi olmaya çalışan girişimci Optisyen adayı Furkan ÖZALTOLMAZ, geçtiğimiz günlerde bir konferansta kamuda istihdam konusunu Sağlık Bakanı’na iletti.


Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA’nın Sakarya Üniversitesi ziyaretinde;

Optisyen Adayı Furkan ‘’ Yaklaşık 100 tane okulda, yıllık 5.000 kişi kadar mezun vermekteyiz.
Sektörümüz 7.000, 8.000 aralığında optik mağazaya sahip ve okadar çalışma imkanı olan, küçük bir sektör.Bu bölümden verilen mezunlar, iş olanağı bulma konusunda ciddi zorluklar çekmekte. İş olanağı olabilmesi açısından, aynı tıbbi terminolojiye sahip olduğumuz, meslek büyüğümüz olan göz doktorlarının, oftalmologların yanında yardımcı personel olarak çalışmaya, hem göz anatomisi ve fizyolojisi dersleri aldığımız hem de yazılan reçeteleri anladığımızdan dolayı, farklı terminolojiye sahip, tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümü mensuplarından daha uygun olduğumuzu düşünüyoruz. Bu konuda bizlere yardımcı olur ve önümüzü açarsanız sizlere çok müteşekkir oluruz’’ dedi.


Bunun üzerine Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA
‘’ Doğrusu 5.000 mezunun veriliyor olması doğru değil. Bu kadar ihtiyaç var mı, şu an ki mevzuat çerçevesinde imkanlar çerçevesinde bu kadar mezunun devam ediyor olması anlamlı görünmüyor.

Ama temelde söylemiş olduğunuz göz hekimlerinin yanında, tıbbi sekreterlerden daha biz faydalı olabiliriz yardımcı olarak çalışmakta yaklaşımınız doğru bir yaklaşım, bununla ilgili Sabahattin hocam ne yapabileceksek bence not alalım en azından bu anlamda öncelik vermeyi sağlayabiliriz. Mevzuatın bir yerinde nereye yerleştirebiliriz bilmiyorum bunu tanımlayabiliriz diye düşünüyorum.Biz YÖK’e de bildiriyoruz kontenjanlar konusunda özellikle bazı alanlarda ciddi mezun sayılarının olduğunu görüyoruz. Bunlardan bir tanesi de optisyenlik ile ilgili bu sayınında artık azalması gerekiyor. Onu da zaten yine her yıl olduğu gibi bu yıl daha şiddetle daha ısrarla arttırılmaması noktasında optisyenlik dahil olmak üzere bazı alanları bildiriyor olacağız’’ cevabını verdi.


Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA’nın cevabı üzerine yıllardır kamuda istihdam bekleyen optisyenler yeniden umutlandı.