Hipermetrop
Hipermetrop












Hipermetropi Nedir?
Hipermetropi, miyopinin tam tersi olarak gözün uzunluğunun normalden kısa olması veya kırıcılığının normalden az olması sonucunda görüntünün retinanın arkasına odaklandığı kırma kusurudur.

Miyopi kadar sık olmasa da özellikle çocuklarda görüldüğünde göz tembelliği ve şaşılığa sebep olması nedeniyle önem taşımaktadır. Bu nedenle erken yaşta tanı konulması çok önemlidir.

Hipermetroplar okullarda öğretilenin aksine yakını da uzağı da iyi görmezler.

Ancak akomodasyon denilen yakın odaklama gücü gençlerde kuvvetli olduğu için akomodasyon gücünü kullanarak uzağı netleştirebilirler.

Hipermetropi doğuştan mıdır?

Hipermetropi genellikle miyopinin aksine doğuştan başlar.


Hipermetrop neden olur?

Temelde her bebek hipermetrop doğar, gözü büyüdükçe emetropizasyon oluşur yani numarası sıfıra gelir. Gözünüz bozuk değilse işte siz bu gruptasınız demektir. Ancak eğer bu değişim yeterince olmaz ya da siz çok hipermetrop doğmuşsanız göz sıfıra ulaşamaz ve hipermetrop kalınır.

Tam aksine az hipermetrop doğmuşsanız göz önce sıfıra gelir ancak büyüdükçe miyop tarafa kayar ve miyop olurusunuz.


Hipermetroplar ne zaman gözlük takar?

Hipermetropi çok yüksek değilse gençlik yaşlarında gözün yakın odaklama gücünü sayesinde kusur yani hipermetropi örtülür, göz uzağı iyi görür ancak yakın odaklama gücünü bu amaçla harcayan göz yakın görmeye odaklama gücü kalmadığı için yakın görmede zorlanır. Çocuklarda ders çalışırken yakına bakarken göz ve baş ağrısı oluşur.

Hipermetropu saklayan yakın gücü yaşla azalır. Normal gözlerde 45 yaşa kadar yakın gözlüğü ihtiyacı olmazken hipermetroplar her yaşta yakın gözlüğü ihtiyacı duyabilirler. Ancak tipik olan 35-40 yaş civarında yakın gözlüğü takmaya başlarlar.

Ayrıca 45 yaş sonrası gözün yakın ayarlama gücü büyük ölçüde azalır. Bu nedenle göz artık uzaktaki hipermetropiyi de saklayamaz hale gelir ve uzak görme bozulur. Uzak gözlük ihtiyacı doğar hastalar bu yaşlarda hızla artan bir uzak ve yakın gözlüğü ihtiyacı yaşayınca paniğe kapılmaya gözüme bir şey oluyor hissi yaşamaya başlarlar.

Aslında olan doğuştan beril olan kusurun artık göz tarafından saklanamaması ve tüm hipermetropinin ortaya çıkmasıdır.


Hipermetrop tehlikeli midir?

Yüksek hipermetropi de bebeklerde ve çocuklarda göz tembelliği oluşarak hayat boyu gözlükle de olsa düzeltilemeyen bir görme kaybı oluşur. Ayrıca hipermetropi çocuklarda şaşılık nedenidir. Çocuklarda göz muayenesi damla ile yapılarak gözün sakladığı gerçek hipermetropi belirlenerek ona göre tedavi planlanır.


Hipermetrop yok olur mu?

Hipermetropi göz geliştikçe 15-18 yaşa kadar azalır. Ancak daha sonraki yaşlarda gözün odaklama gücü yaşla düzelmeyeceğinden yok olmaz, gençlerde odaklıma gücü hipermetropu saklar ancak yaş artınca gözlük ihtiyacı hem uzak hem de yakın için hızla ortaya çıkar.


Hipermetrop gözlük takılmazsa ilerler mi?

Gözlük görüntüyü retinaya odaklayan bir araçtır. Bu nedenle takılıp takılmaması gözün ilerleyip ilerlememesini etkilemez. Hipermetropi eğer çok yüksek değilse genelde 40 yaş sonrasında hızla ortaya çıkar gözlük takılsa da takılmasa da bu durum değişmez. Önerimiz hastanın gözlüğü düzenli takıp güzel görmenin tadını çıkarmasıdır.


Hipermetrop tedavi edilir mi?

Evet, edilir. Hipermetrop bir kırma kusurudur, optik yöntemler yani gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görmeye olan negatif etkisi ortadan kaldırılabilir.

Bazı belirtilerin nedeni başka sağlık veya görme problemleri olabilir.
Emin olabilmek için bir göz hekimine başvurmayı ihmal etmeyin.