Miyop Nedir?
Gözün yapısının normalden uzun olması sonucu görüntünün retina tabakasının önünde odaklanması ve buna bağlı kişinin uzağı net görememesidir.
Miyop olan insanlar uzaktaki nesneleri bulanık görürken, yakındaki nesneleri iyi görürler.
Miyop en sık görülen görme kusurudur. Özellikle yakın çalışmanın ve telefon, tablet ve bilgisayar kullanımının çok arttığı günümüzde tüm dünyada miyop sıklığı hızlı bir artış göstermektedir. Hatta miyop salgınından söz edilmektedir.
Miyop Ne Zaman Fark edilir?
Genellikle ilkokul çağında çocuk tahtayı göremeyince veya gözlerini kısmaya başlayınca miyopinin farkına varılır ve göz doktoruna başvurulur.
Miyopinin farkına varılmazsa çocuğun okul başarısı olumsuz etkilenebilir.
Bu nedenle çocukların her sene okul başlamadan önce göz muayenesinin yapılması çok önemlidir.
Miyop genellikle 7-10 yaşında belirti verir, yetişkinlik çağına kadar artış gösterebilir.
Yetişkinlerde ise miyop televizyon alt yazılarını görememe, özellikle gece araba kullanırken zorlanma gibi şikayetlerle ortaya çıkar ve bu şikayetler nedeniyle göz doktoruna başvururlar.
Miyop Belirtileri nelerdir;
Yukardaki belirtilerin ortaya çıkması durumunda göz doktoruna başvurmayı ihmal etmeyin. Uzağı görememek günlük yaşamınızı zorlaştırabilir. Gözlük takılmadığında oluşabilecek herhangi bir trafik kazasında miyop nedeniyle gözlük kullanılmadığı için suçlu duruma düşülebilir. Miyop gözlük, kontakt lens ile düzeltilebilen bir durumdur.
Çocuklarda Miyop Belirtileri;
Özet olarak, çocuğunuzun miyop olup olmadığını okulda tahtaya veya evde televizyona gözlerini kısarak bakması, yakından televizyon izlemesi ve gözlerini kısarak bakmasından anlayabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusuysa en kısa zamanda çocuğunuzu göz doktoruna muayene ettirmenizde yarar vardır.
Çocukları Miyopiden Nasıl Koruruz?
Çocukları miyopiden korumanın en iyi yolu yakın çalışmayı, telefon ve tablet kullanımını sınırlamak, çalışırken dinlenme araları vermek, oda aydınlatmasını arttırmak ve loş ışıktan kaçınmak, gün ışığında dışarıda vakit geçirmelerini teşvik etmektir.
Miyop Tanısı Nasıl Konur?
Miyop tanısı göz muayenesi sırasında yapılan çeşitli ölçümlerle konur.
Miyopinin hafif, orta, yüksek miyop, astigmat gibi türleri de belirlenir.
Miyop Dereceleri Nelerdir?
Miyop 3 derecenin altındaysa hafif miyop, 3-6 derece arasındaysa orta derecede miyop ve 6 derecenin üstündeyse yüksek miyop olarak adlandırılır.
Miyop derecesi genellikle büyüme çağında gözün uzamasına bağlı olarak artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur.
Ancak 21 yaşından sonra da özellikle okuma, cep telefonu, tablet ve ekran kullanımı gibi yakın çalışma aktivitesi yoğun olan kişilerde miyop ilerlemeye devam edebilir, buna erişkin miyopisi adı verilir. Miyopinin doğal seyrinde genellikle kendiliğinden azalma olmaz.
Miyop Tedavisi
Gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer ile miyop tedavi edilebilir. Miyopinizin derecesine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lenslerinizi her zaman kullanmanız gerekebilir. Gözlük takmak, miyopinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler.
Miyopisi olan kişilerin en büyük korkusu numara artışıdır. Hafif ve orta derecede miyoplar (6-7 derece) gözlük, kontakt lens, lazerle göz çizme gibi birçok yöntemle tedavi edilir ve miyopi gözde önemli değişikliklere yol açmaz.
Dejeneratif miyopi ise genellikle numaranın 10 derecenin üstünde olduğu ve büyüme çağından sonra da hızlı miyopi artışı görülebilen farklı bir durumdur. Bu durumda retinada kalıcı değişiklikler ve buna bağlı görme azlığı ortaya çıkabilmektedir.
Normalden uzun olan miyopik gözlerde çevre retinada incelme, retina delik ve yırtıkları oluşabilmekte ve erken fark edilip tedavi edilmediğinde retinada ayrılma (retina dekolmanı) ve buna bağlı kalıcı körlük gelişebilmektedir. Bu nedenle miyop olan kişilerin göz dibi muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması önemlidir.
Ayrıca yeni oluşan sinek uçuşması, kurum yağması ve ışık çakması gibi belirtiler, retinada yırtık olabileceğinin göstergesi olup acil göz muayenesi olmayı gerektirir.
Miyopide gözlük kullananlarda numara daha hızlı artmaz. Gözlük kullanmayan kişiler iyi göremedikleri için çok çeşitli sorunlarla karşılaşabilirler.
Çocuklarda okulda tahtayı görememek okul başarısının düşmesine ve baş ağrısına neden olur.
Erişkinlerde ise araç kullanırken iyi görememeye ve kazalara neden olabilir. Ayrıca miyoplarda gözlük ya da kontakt lens kullanılmadığında görebilmek için kişinin gözlerini kısmasına bağlı erken yaşta göz kenarı kırışıklıkları oluşur. Bütün bu nedenlerden dolayı miyop kişiler iyi görmelerini sağlayacak gözlük veya kontakt lens kullanmalıdır.
Miyopide özellikle çocukluk ve erken gençlik döneminde daha çok gözlük veya ( doktor kontrolünde kontakt lens ) kullanımı önerilmektedir.
Bazı belirtilerin nedeni başka sağlık veya görme problemleri olabilir.
Emin olabilmek için bir göz hekimine başvurmayı ihmal etmeyin.